0

Sert Havada Seyir

Yelkencilik

Sert havada rahat bir şekilde yelken yapabilmek bizlere oldukça yol katetmemizi sağlar. Aynı zamanda çok da eğlencelidir. Rüzgarın gücünü kontrol altına almanın ve bu güçle dalgalarla boğuşmanın hissiyatı bambaşkadır. 

Sert havadaki asıl mücadele yelkenlerin gücünü biraz kısmak ve kontrolü elinde tutmaya devam etmektir. Fazla yavaşlarsak gideceğimiz yere daha uzun süre denizde kalarak varmış olacağımızdan bunu istemeyiz. 

Ilk yapmamız gereken şey yelkenin bükümünü ve rüzgarın giriş açısını artırarak yelkenin verimini azaltırız. Ancak bunlar yeterli olmazsa başka tekniklere başvurmamız gerekebilir.  

Sert rüzgarla birlikte gelen büyük dalgalar, sert rüzgarın kendisi kadar büyük bir problemdir. Bu tarz durumlarda rüzgarüstüne gidecek şekilde bir seyir yapıyorsak dalgaları karşıdan alıyor olmamız pek de hoş olmayan bir seyir yaratacaktır. Yelkenlerin gücünü kısarken ayrıca dalgaları da dikkate almalıyız. Teknemizi çok yavaşlatırsak dalgaları karşılamamız zorlaşacaktır. Zor olan, teknemize hakim olacak kadar yavaşlatmamız ancak dalgalara karşı mücadele edecek kadar da bir tekne hızına sahip olmamızdır. 

Ekstra bir seçenek olarak da hedefimizi değiştirebiliriz. Gerçekten de bu kadar sert bir havada rüzgarüstüne gitmemiz gerekiyor mu: biraz apaza dönüp çok daha konforlu bir seyirle başka bir yere gidebiliriz.

Sert havada yapabileceğiniz en doğru işlerden biri yelken alanını küçültmek olacaktır. Bu işleme  yelkene camadan vurmak denir. Sert rüzgarlı durumlarda camadan vurulmuş ve iyi trimlenmiş bir tekne, tam arma bir tekneye göre çok daha yüksek hız, konfor ve kontrol sunar. Öncelikle ön yelkenimize camadan vurarak başlarız. Eğer yeterli olmuyor ana yelkenimize daha sonra camadan vururuz. Genellikle yarım açılmış bir flok yelken ve tam arma ana yelken, büyük bir cenova ve camadanlı ana yelkene göre çok daha verimli bir seyir sunar.

Hedef Yelken, sert havada yelkenlerinize camadan vurmayı "HEDEF TEKNE - Temel Yelkenli Yatçılık Programı"'dan başlayarak sizlere öğretiyor ve bu durumla karşılaşmadan sizi hazır hale getirmeyi hedeflemektedir.

Bazen tekneyi biraz yavaşlatmak teknenin kontrolünü ve konforu artırırken, bazen de hızlandırmak dalgalara karşı stabil yapar. Farklı durumlarda daha iyi bir yelken deneyimi için farklı şeyler yapıyor olabiliriz. Bunun için her bir durumu deneyimlemiş olmamız bize ekstra hakimiyet verecektir. 

Teknenizin ana yelkenine camadan vururken vurması ve geri açması kolay olursa bu sizin işinizi bayağı rahatlatacaktır. Camadan vurulmış halinde de yelkenin şekli düzgün olmalıdır. Camadan sistemi yelkenin iskota köşesini aynı bir arka yaka gibi geriye çekmeli ve aynı zamanda da aşağıya doğru çekmelidir.

Camadan vurulmuş haldeyken bütün yük karula köşesinde ve iskota köşesinde olmalıdır. Ana yelkeninizdeki camadan lastikleri herhangi bir yük taşıması için değil, sadece yelkenin alt yakasını düzgün bir biçimde rula yapabilelim diye vardır. Bu lastikleri renkli kullanmak avantaj olacaktır ve onları camadanı bozmadan önce çözmemiz gerekmektedir.

Bazı teknelerde karula ve iskota köşelerine tek bir halat gider ve havuzluğu terk etmeden camadan vurabilmenizi sağlar bazılarında ise ana yekenin karula köşesini kaz boynuna takmak için direğin dibine gitmemiz gerekmektedir.  

En önemlisi sisteminizi tanıyor olmanızdır. Gerektiğinde hızlı va düzgünce bir camadan vurabiliyor olmanız size avantaj katar. Unutmayın ki ilk aklınıza geldiği anda camadan vurmalısınız. Eğer yanlış kararsa düşük havada camadanı bozmanız zor birşey değildir.

Tam arkadan gelen sert bir rüzgarda yelkenlerimizi ayı bacağı şeklinde ayarlayıp çok hızlı yol katedebiliriz. Flok yelkenimizi bir gönder ile açığa ana yelkeni de bir istemsiz kavança engelleyisi ile güven altına alabilirsiniz. Kavança önleyicisinin bir diğer sorunu ise size verdiği yanlış güvenlik duygusudur. Nasıl olsa kavança gelmeyeceğini ummaktan güverte üstünde rahat hareket etmeye başlarız. Ancak yine de kafamızı hep bumba seviyesinden alçakta tutmalıyız.

Büyük dalgalar, bazı manevraları yapmayı zorlaştırabilir. Tramola atacağımız zaman dalgaları kollayarak bir düzlükte atmayı denemeliyiz. Bazı büyük dalgalı durumlarda tramola atmak neredeyse imkansız olabilir. Bu durumda kavança atmamız gerekecektir. Tabi sert havada kavança atmak da kolay olmayacaktır. Bu durumda tekneyi hızlandırmak işleri biraz kolaylaştırabilir. Duran bir tekne kavança atarsa yelkenler çok daha fazla kuvvete maruz kalırlar. Bu işlemler sırasında kuvvetler çok fazla olacağından çıplak elle yapmamaya özen göstermeliyiz.

Anayelkeniniz camadanlı ve ön yelkeniniz de ufaltılmış halde seyir etmenize rağmen hala yelkenlerde çok fazla güç varsa artık ön yelkeni indirip motor basmanın zamanı gelmiş demektir. Nasıl olsa yarışmadığımız için bu işlem tekneyi rahatlatacaktır. Sert bir havada ana yelken ve motor ile seyir yapmak, sadece motorla seyir yapmaktan çok daha konforlu bir seyir sağlar.  

Bu durumda motordan çıkan soğutma suyunun devamlılığını sürekli kontrol etmeliyiz. Bazı teknelerin su emiş noktası, yelken seyrindeyken havaya kalkabilir ve bu da motorun su emememesi ve hararet yapmasına neden olabilir.

Diğer yandan da teknenin yakıt emme borusu yakıt seviyesinin üstüne çıkabilir. Bu durumda yakıt sistemi hava yapacaktır ve bu havayı almak gerekebilir. Bunu önlemenin en iyi yolu daima yakıt seviyesini yüksek tutmaktır. Bazı teknelerde de tekne yattığında yakıt deposu içindeki pislik yakıt emme borusundan girebilir ve yakıt sisteminin tıkanmasına yol açabilir.  Özellikle açık denizlerde sadece motor seyri yapmaktansa tekneye camadanlı bile olsa ana yelken basmak hem stabiliteyi arttıracak hem de hatırısayılır bir hız ve yakıt tasarrufu katacaktır. Sadece motorla seyredersek dalgaları tam yandan almamız tekneyi devirmeye kadar giden problemler yaratabilir.

Hedef Yelken,  "HEDEF TEKNE - Teknik Program" ile teknede başınıza gelebilecek problemleri önceden görmenizi, yaşamamak için neler yapabileceğinizi ve başınıza geldiğinde bu problemi nasıl çözebileceğinizi size öğretmeyi hedeflemektedir.