0

Acil Durumlar: Karaya Oturma

Güvenlik

Tekne üzerinde sürekli oturur halde bulunmalıyız. Çünkü, karaya oturma süratli olduğunda tekne üzerindeki kişiyi fırlatabilir. 

Gece seyirlerinde fenerle pruvaya bakmak emin olmadığımız durumlarda bize sığlıkları bulmak için faydalı olabilir. Eğer, kayalık bir zemine vurduysanız teknenin su alıp almadığını kontrol etmelisiniz. Öncelikle salma kasasına bakmak gerekir. Motorunuzu kontrol ederek motorda çarpma etkisiyle bir sorun olup olmadığına bakmalısınız.

Motoru çalıştırdıktan sonra pervane dönerken alışık olmadığınız bir ses geliyorsa şaftta bir sorun olabilir. Tekneyi ileri ittiren kuvvetleri durdurun. Kurtulmak için tekneyi önce  geldiğiniz tarafa doğru döndürün. Tekneyi döndürmek için motor kullanabilirsiniz veya yelkenleri terse iterek teknenin dönmesini sağlayabilirsiniz. Tekneyi bir tarafa doğru yatırın ve ileri doğru yelkenlerle veya motorla ittirin. Tekneyi sancağa veya iskeleye doğru yatırın. Bunun için ekip ağırlığını kullanabilir, ekibi bumbanın üstüne çıkarıp bumbayı bir yöne doğru itebilir, botla demirinizi pruvaya atıp çekebilir veya demiri borda hizasına atıp mandarla çekerek teknenin daha fazla yatmasını sağlayabilirsiniz.

Karaya oturma esnasında dümen palanıza dikkat edin tekne gövdesi darbelere karşı daha dayanıklı olurken dümen palası daha hassas olabilir.

Karaya oturduğunuz yere göre alacağınız kararların hızı çok önemlidir. Dalgalı sert ve gelgitin alçaldığı yerlerde hızlı karar almak çok önemliyken gelgitin yükseldiği bölgelerde sabırlı olmak gerekir.