0

Acil Durumlar: Denize Adam Düştü

Güvenlik

Denize adam düşmesi tekne üzerinde en çok panik yaratan durumlardan bir tanesidir. Önceden ekibinizle beraber yaptığınız hazırlık ve tatbikat bu kurtarma operasyonunun panik yapmadan ve güvenle tamamlanmasını sağlayacaktır.

Her şeyden önce en önemlisi denize adamı düşürmemektir.Kaptan olarak gerekli güvenlik önlemlerini alarak bunu sağlayabilirsiniz.Teknede gerekmediği sürece ayakta durmamak en önemli ve bir numaralı kuraldır.Can yeleği giymek,sert havalarda tekneye bağlanmak ve camadan vurarak yelken alanını küçültmek bu kuralı takip eder.

Özellikle gece yaptığınız seyirlerde önlemleri iki kat arttırın ve mümkünse kimseyi vardiyada yalnız başına bırakmayın.Sakin havalarda dahi gece herkesin tekneye bağlı kalmasını sağlayın.

Sert havalarda tekne üzerinde hareket etmesi için görevlendireceğiniz kişileri ekibiniz içinde bulunan tecrübeli kişilerden seçebilirsiniz."Bana bişey olmaz" , "çok iyi yüzerim" , "hayatım denizde geçti" gibi cümleler kurarak kurallarınızı esnetmeye çalışanlara izin vermeyin.Teknenin kaptanı olarak sorumluluğun sizde olduğunu unutmayın.

Denize adam düşmesi durumu için teknenizde mutlaka at nalı ve kurtarma halatı bulundurmalısınız. Bunları teknenin kıç tarafında bulundurmanız acil durumlarda size yardım edecektir. Denize adam düştü sesini duyduktan ya da denize adam düştüğünü gördükten sonra;

  1. "Denize adam düştü" diye bağırın
  2. Bir kişiyi denize düşen adamı parmakla takip etmesi için görevlendirin
  3. At nalını ve kurtarma halatını atın
  4. Manevranızı yaparak adamın yanında tekneyi durdurun
  5. Denizdeki adamı tekneye geri alın

Eğer denize adam düşmesi durumunda yelken seyrinde iseniz adamı kurtarma esnasında yelkenle devam edin. Makine ile seyir yapıyorsanız makineyle devam edin.

Yelkenle denizden adam almanın manevra farklılığı gösteren çeşitli yöntemleri var.Hava ve deniz şartları,gece mi gündüz mü olması,teknenin manevra kabiliyeti,ekip sayınız ve ekibin yeterliliğini değerlendirerek bu yöntemlerden birini seçmeniz doğru olacaktır.

Hangi manevrayı yaparsanız yapın kavança atmadan denize düşen adamın yakınında tekneyi tamamen durdurmuş olmak önemli noktadır.

Yapılan en büyük hatalardan başlıcası panik yaparak gerekli kontrolleri sağlamadan motor çalıştırmak ve o sırada tekneden sarkan halatlardan bir tanesini pervaneye sarmaktır.

Denize düşen adam bilincini yitirdiyse. Ona yardım etmek için bir kişiyi daha denize atın. Denize giren kişi mutlaka tekneye bağlı olmalı ve can yeleği giymelidir. Kazazedeye can yeleği ve tekneye bağlı olan başka bir halat getirerek onun da tekneye çıkmasını sağlar.

Eğer siz(tekne kaptanı) denize düşerseniz mutlaka birilerinin bunun farkında olmasını sağlayın. Bağırın, düdüğünüz varsa çalın, suya vurarak su fışkırtın ama tekneyi kovalamaya çalışmayın. Bu boşuna kısa bir sürede çok yorulmanıza neden olacaktır. Ardından suyun üstünde yatmaya başlayın ve teknenin dönüp sizi almasını bekleyin.

Hedef Yelken ,"kaptansız tekne kiralamak istiyorum" veya "kendi teknemin kaptanı olmak istiyorum" eğitimlerinde eğitimlerinde "denize adam düştü" konusuyla ilgili tüm ayrıntıları size öğretiyor ve pratik etmenizi sağlıyor.İster tekne kiralayın isterseniz kendi teknenizin kaptanı olun mutlaka bilmeniz gereken bu acil durum olayını , hem dümen de hem de ekip olarak eğitimlerimizde defalarca tekrar ederek hazırlıklı olabilirsiniz.Denizcilik ve yelkencilik pratiğe ve tekrara dayalıdır.Bir çok kez tekrar etmek olayın yaşandığı anda soğukkanlı kalmanızı sağlayacak , ekibi ve tekneyi yönetmenize yardımcı olacaktır.Unutmayın,bir numaralı kural denize adamı düşürmemek için gerekli önlemleri almayı bilmektir.