Yelkenlerin ömrünü uzatmak bizlerin de elindedir. Yelkenler kullanıma bağlı olarak birkaç faktörden dolayı eskirler. Özellikle uzun yola çıkıyorsanız yelkenlerinizdeki aşınmalar sizi yarı yolda bırakabilir. Bu nedenle uzun seyirden önce mutlaka yelkenler gözden geçirilmelidir. Yıpranan bölgeler tespit edilip tamir edilmelidir.
Yelkenlerin teknenin belli yerlerine sürtünen (ön yelkenler gurcataların uçlarına veya pulpite, anayelken kıça doğru giden bir çarmıha sürtünebilir) kısımları da diğer bölgelere oranla daha fazla aşınacaktır. Eğer, sorun tekrar tekrar ortaya çıkıyorsa araya gözden çıkarılabilecek ve aşınmayı önleyici bantlar takarak bu bölgeleri güçlendirmeyi düşünebilirsiniz.
Yelkenlerin dikişleri diğer bölgelere oranla daha zayıftır. Çıkmış iplikler görürseniz, yelken dikişlerinden ayrılıncaya kadar beklemeyin dikişleri güçlendirin.
Sert esen bir havada yelkeninizin yapraklamasındansa yelkene gelen yükü azaltmak için camadanı erkenden vurmak hem işinizi kolaylaştıracak hem de yelkeninizin yıpranmasını önleyecektir. Mandarların çok basılması, alt yakaların çok gerilmesi ve gergin bırakılması yelkeninizin formunun normal kullanımından daha kısa sürede bozulmasına neden olacaktır.
Güneş ışınları da yelkenimize zarar vermektedir. Yelken yaparken güneş ışınlarından kaçınmak mümkün olmasada marinada yelkenler hiçbir koruma olmadan bumba üzerine bırakılmamalıdır. Mutlaka üzerine bir kılıf geçirilerek korunmalıdır. Sarma yelkenlerin de sarıldıkları zaman dışarıda kalan yüzeylerinde yer alan güneşlik yelkenleri koruyacaktır.
Kısacası yelkenlerinizin ömrünü uzatmak için tuz ve güneşten uzak tutmalı, aşınma ve açılmaları tespit ederek durum kötüye gitmeden gerekli tamirin yapılması sağlanmalıdır. Yelkenlerinizi tekne üzerinde olmadığı zamanlarda nem olmayan bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Yedek yelkenlerinizi az yer kaplaması için katlamak doğru yol gibi görünsede kat izleri oluşup bazı bölgelerin deforme olmasına yol açacaktır. Bu yüzden yelkenlerinizi rulo yaparak saklamanız ömrünü uzatmasına yardımcı olacaktır.