0

Teknede Risk Faktörü

Güvenlik

Hepimiz otomobil kullanıyoruz ya da toplu taşımaya biniyoruz. Bir çoğumuz özellikle denize ve yelkene meraklı olanlar motosiklet sevdalısı. Şehirde trafikte bisiklete biniyoruz, kışın kayak yapıyoruz ya da off-road meraklısıyız. Yelken yapmak yukarıda yazdığımız ve bir çoğunu sürekli yaptığımız aktivitelerin tamamından çok daha az risklidir.

Denize çıkmak da elbette belli bir risk barındırır. Ancak teknenin ve ekibin sorumluluğunu alarak kaptan olarak denize çıkmadan önce alacağımız eğitimlerde bu riskleri nasıl yok edeceğimizi öğreniriz. Risk ve tehlikeyle başa çıkabilmenin ilk adımı riski ve tehlike olabileceğini kabul etmektir. "Tedbiri elden bırakmamak" ve "denizin şakaya gelmeyeceğini bilmek" önemlidir.

Riski kabullendikten sonra karşı karşıya kalabileceğimiz tehlikeleri tahmin etmeli ve bu tehlikeler için hazırlık yapmalıyız. Bu süreç teknenin ve ekipmanların düzenli bakımından ve sizin bilgi ve tecrübenizden ibarettir.

Alınan önlemler her zaman riskin önlenmesinde etkili olmayabilir. Bazı durumlarda kendimizi tehlikeyle karşı karşıya bulabiliriz. Bu durumlarda hazırlığımız ve eğitimimiz bizim acil durumlara karşı hareket etmemizi sağlayacaktır.

DUR, BAK, DİNLE

Kural olarak acil durumlarla karşı karşıya kaldığımızda ilk yapmamız gereken sakin kalıp içinde bulunduğumuz durumu anlamaktır. Nadiren acele eden kişiler denizde doğru kararları verebilir.

GERÇEK ACİL DURUM

Denizde gerçekten acil durum olarak adlandırabileceğimiz az miktarda durum vardır. Bu durumlar denize adam düşmesi, teknenin su alması ve yangın durumudur. Bu durumlar için kesinlikle biz ve teknemiz donanımlı olmalıyız.

“The Annapolis Book of Seamanship” kitabında felaket yaratan 7 faktör belirlenmiştir. Bu faktörlerden sadece 1 tanesi felaket yaratmaya yetmez. Bir felaket anında bu etmenler üst üste binerek felaketi yaratır.

  1. Acele ederek veya düşüncesizce denize çıkmak:

Genellikle, nereye ve ne zaman gideceğimizi kişisel olarak belirliyoruz. Bu tercihler her zaman denize uymayabilir. Gündelik hayatımızda bir noktadan bir noktaya belirli süre içerisinde gitmemiz gerekebilir fakat denizde koşullar değişkendir. Bir noktadan bir noktaya acele ederek, hava tahminlerini ve çevresel etmenleri göz ardı ederek denize çıkmak bizim için sorun yaratabilir.

  1. Tehlikeli rotalarda seyir yapmak:

Sahil şeridi de en az açık denizler kadar tehlikeli olabilir. Açık denizler kuvvetli fırtınalara ve büyük dalgalara daha açıkken kıyılar dar kanallara, güçlü tahmin edilemez akıntılara ve deniz trafiğine neden olabilir. Seyir yapacağımız bölgede en az riskli zamanı ve bölgeyi bulmamız gerekir.

  1. Geri dönme veya yolda durma seçeneğini unutmak:

Planladığınız bir rota için olası beklenmedik durumlar için önceden durabileceğiniz marinaları belirlemeniz gerekir. Bazı durumlarda çıktığımız yere geri dönmek veya rota üstünde bir marinada beklemek devam etmekten daha iyi olabilir.  

  1. Hazırlıksız ekip ile seyir yapmak:

Seyirde bulunan kişi sayısı ve ekibin yeterliliği ile yapılan seyirin zorluğu birbirini karşılamalıdır. Az sayıda ve yetersiz tecrübeye sahip ekip için sıradan bir seyir bile sınırları zorlayan bir mücadeleye dönüşebilir. Ekibe belirli eğitimleri vermek tecrübesiz bir ekip için bazen kurtarıcı olabilir. Her duruma karşılık çıkacağımız ekipteki kişilerin seyir için yeterli tecrübeye sahip olması önemlidir. Ekip içinde sadece tecrübe ve kişi sayısı yeterli değildir. Ekipteki her kişinin kendisi için gerekli güvenlik ekipmanlarına sahip olması gerekir.

  1. Donanımsız tekne:

Yapılacak seyir ile kullanılacak teknenin birbirini karşılaması seyir güvenliği açısından çok önemlidir. Teknede yolculuk için gerekli tüm ekipmanlar mevcut, çalışır ve nasıl kullanılacağı biliniyor halde olması gerekir. Bazı teknelerde gerekli ekipmanlar bulunsa bile tekne yapılacak seyir için uygun olmayabilir. Tekneler yapılışından belirli sınıflara ayrılır. Bu sınıflar teknelerin yapabileceği seyirleri belirtir.

  1. Ekipte meydana gelen bir yaralanma sonrasında ekibin paniklemesi:

Denizde yaralanma, kara ile kıyaslandığında çok daha az rastlanan bir durum olsa da seyir esnasında ekipten bir kişinin yaralanması bütün ekibi etkileyebilir. Doğru ilk yardım eğitimine sahip olmak ve panik yapmamak karaya ulaşmadan kazazedenin durumunu kontrol altına almayı sağlar.

  1. Zayıf liderlik:

Teknede zor seyir koşullarında veya herhangi bir tehlike durumunda kaptanın güçlü, mantıklı ve ekibi iyi bilen bir duruş sergilemesi gerekir. Kaptanın aceleci, mantıksız ve defansif duruşu kısa bir süre içinde ekibin güvenini kıracaktır. 

Hedef Yelken ,"kaptansız tekne kiralamak istiyorum" veya "kendi teknemin kaptanı olmak istiyorum" eğitimlerinde denizde karşınıza çıkabilecek problemler ile ilgili tüm ayrıntıları size öğretiyor ve pratik etmenizi sağlıyor.İster tekne kiralayın isterseniz kendi teknenizin kaptanı olun mutlaka bilmeniz gereken bu acil durumları , hem dümenci de hem de ekip üyesi olarak eğitimlerimizde defalarca tekrar ederek hazırlıklı olabilirsiniz.Denizcilik ve yelkencilik pratiğe ve tekrara dayalıdır.Bir çok kez tekrar etmek olayın yaşandığı anda soğukkanlı kalmanızı sağlayacak , ekibi ve tekneyi yönetmenize yardımcı olacaktır.Unutmayın, en önemlisi tehlike karşınıza çıkmadan gerekli önlemleri almayı öğrenmektir.