0

Deniz Meteorolojisi

Yatçılık

Denize çıkmadan önce kontrol etmemiz gereken en önemli maddelerden biri hava durumudur. Günümüzde yaklaşık 5 günlük hava tahminini detaylı olarak denize çıkmadan kolayca öğrenebiliriz, ancak deniz her zaman sürprizlerle doludur. Her ne kadar hava tahminine bakmış olsak da hava tahmini bize her zaman doğru sonucu vermez. Bu yüzden her yatçı denize çıkmadan önce mutlaka temel meteoroloji bilgisine sahip olmalıdır. 

Denizcilikte kullanılan bir hava cetveli vardır. Buna beaufort cetveli denir. Bu cetvelde hava durumları rüzgâr, dalga ve görüş mesafesine göre 12 farklı seviyede incelenir. 1 beaufort en sakin havayı gösterirken 12 beaufort en sert havayı gösterir.

Hava tahmini yaparken birçok etkenden faydalanabiliriz fakat kullanacağımız temel yardımcılar barometre, termometre ve bulutlardır. Barometre bize anlık basıncı gösterir. 

Barometrenin ani düşüşü bize yaklaşmakta olan bir fırtınaya işaret eder. Barometrenin yükselmesi ise rüzgârın azalacağını gösterir. Eğer barometre ani düşüyor ve sıcaklık ani azalıyorsa bir soğuk cephenin yaklaşmakta olduğunu anlamalıyız. Soğuk cephe gelirken beraberinde yağış ve sert rüzgarlar getirir. Cephe geçişi ani olur yaklaşık 15-20dk sürer. Bu süre içinde ciddi sorunlar yaratabilir. Barometrenin düşüşü ve sıcaklığın artışı ise sıcak cephe geçişini belirtir. Sıcak cephe geçişi soğuk havaya göre daha uzun sürer ancak etkisi daha hafiftir. Zaman zaman yağışlar meydana gelebilir fakat bu yağışlar ciddi yağışlar değildir. 

Uzun seyir yapan yatçılar, hava tahminleri ve kendi yaptıkları tahmin haricinde rüzgâr haritalarını da kullanabilirler. Rüzgâr haritaları bölge bölge ayrılır ve mevsime göre o bölgedeki çoğunlukla esen rüzgarların yönünü ve şiddetini gösterir.