Tekneler, arabalar gibi park halindeyken sabit durmazlar ve rüzgar almaya devam ettikleri için suyun üzerinde hareket ederler. Bu nedenle teknenizi doğru ve sağlam bir şekilde bağlamak hem kendi tekneniz hem de diğer tekneler için oldukça önemlidir.
Marinalarda tekne bağlamak için üç adet halat kullanılır. (Belli durumlarda bu sayı artabilir) Bunların ilki marinanın size sağladığı ve denizin dibinde bulunan beton blokların arasına gerilmiş çok kalın zincirlerden gelen halat olan tonozdur. Her teknenin kendi tonozu vardır ve her kaptan kendi tonozunun hangisi olduğunu bilir. Tonoz olmayan ufak barınaklarda ise tekne demiri atılarak tonoz görevi görmesi sağlanır. Diğer iki halat ise tekne sahibinin seçip bağladığı koltuk(palamar) halatlarıdır. Koltuk halatları teknenizi karaya doğru çekerek tonozun gerilmesini ve teknenizin baş kıç ekseninde sabit durmasını sağlarken diğer yandan da iskele ve sancak tarafa yaptığı açı ile teknenizin iskele sancak ekseninde hareket etmesini kısıtlar.
Teknenizin sağanaklarda ve yön değiştiren rüzgarlarda çok fazla gezmemesi gerekir. Bu nedenle tonozun (ya da demirin) ve koltuk halatlarının gergin olması önemlidir. Rüzgar altı halatın çok fazla boşa çıkmaması ve yeterli gerginlikte olması gerekmektedir.
Usturmaçaları, iskelenin ve diğer teknelerin uzaklığına ve yüksekliğine göre doğru şekilde konumlandırmak gerekir. Tekneniniz büyüklüğüne göre sert havada ve fırtınalarda dahi teknenizin ağırlığını taşıyabilecek kalınlıkta ve eskimemiş halatlar kullanmak önemlidir. Tekne bağlamak için kullanılan genellikle üç kollu ve esneyebilen halatlar kullanmak iskeledeki ve teknenizdeki halat bağlanan donanımların daha az yük görmesini sağlayacaktır. Bağlama halatlarınızı düzenli olarak kontrol etmek ve eskiyenleri değiştirmek gerekir. Eski ıskota ve mandarlardan bağlanma halatı yapmak hem halatların yıpranmış olması hem de genellikle bu halatların esnememesi sebebiyle tavsiye edilmez.
Farklı tekne bağlama çeşitleri vardır. Bunları baştan kara,kıçtan kara ve aborda olma şeklinde sıralayabiliriz. Kuzey ülkelerinde ve Amerika’da marinalarda genellikle tekneler baştan kara bağlanırken, Akdeniz’de kıçtan kara olarak bağlanır. Dünya genelinde kıçtan kara bağlamaya Akdeniz usulü bağlama da denir. Aborda olmak ise teknenin bordasını yani yan tarafını iskeleye veya başka bir teknenin bordasına yaslayarak bağlanmaya denir. Bu bağlanma çeşidi genellikle mazot iskelelerinde ya da marina olmayan ufak balıkçı barınaklarında kullanılır. Denizdeyken de başka bir tekneye aborda olmanız gerekebilir.
Şimdi bu bağlanma çeşitlerinin biraz ayrıntısına girelim.
Baştan kara olma ülkemizde ve Akdeniz bölgesinde çok az kullanılan bir yöntem olsa da bazı yüksek iskelelere bağlanırken zorunlu hale gelebilir ve her tekne sahibinin bilmesi gereken bir yöntemdir. Teknelerimizin bas tarafı kıç tarafına göre daha yüksekte olduğundan, yüksek bir iskeleye inip binmenin daha rahat yapılabilmesi için baştan kara olmak gerekebilir. Veya tekne mahremiyetini sağlamak ve teknenizde en çok vakit geçirdiğiniz yer olan havuzluğunuzu iskeleden geçen gözlerden uzak tutmak isterseniz yine teknenizi baştan kara bağlayabilirsiniz. Bu durumda marinadan gelen tonozu teknenin kıç tarafına ve koltuk halatlarının iskele ve sancak baş tarafa bağlanması gerekir. Baştan kara olurken ekibiniz varsa bir kişiyi teknenin baş tarafında size iskele ile kalan mesafeyi iletmesi için görevlendirmek iyi olacaktır.
Kıçtan kara olma ülkemizde en çok kullanılan tekne bağlama yöntemidir. Tonoz teknenin baş tarafına , koltuk halatları ise kıç tarafına bağlanır. Teknenin kıç tarafından iskeleye inip binmek oldukça kolaydır. İskele ve tekne yüksekliği farklıysa pasarella kullanarak bu problem giderilir. Daha önce bulunmadığınız bir balıkçı barınağına giriş yapıyorsanız yanaşacağınız yerdeki derinlikten önceden emin olmak çok önemlidir. Kıçtan kara olurken karaya oturmanız durumunda ilk hasar alacak donanım dümen palasıdır. Dümen palasının hasar alması salmaya göre çok daha tehlikelidir. Dümen palaları salmalara göre çok daha narin donanımlardır.
Bir iskeleye aborda olurken tonoza gereksiniminiz yoktur ve ideal olarak 4 adet halata ihtiyacınız vardır. Teknenin baş ve kıç koç boynuzlarından iskeleye 90 derecelik açı ile bağlanan iki halat(teknenizin iskeleden uzaklaşmasını engelleyeceklerdir) ve kıç koç boynuzundan başa,baş koçboynuzundan kıça doğru 45 derecelik açı ile giderek iskeleye bağlanan iki halat(teknenizin ileri-geri hareket etmesini engelleyeceklerdir).Özellikle denizden iskeleye doğru esen rüzgarlarda usturmaçaların yeri ve konumu çok önemlidir ve normalden daha fazla usturmaçaya ihtiyacınız olabilir.
Özellikle güneyde tekneniz ile tatil yaparken eşsiz güzellikteki koylarda demirleyerek vakit geçirmek kadar güzeli yoktur. Bu bakir bölgelerin çoğunda iskele olmadığından gözünüze uygun bir yer kestirdikten sonra teknenizin demirini suya bırakarak kıçtan kara olmanız gerekir. Rüzgar yönünü ve şiddetini kontrol edip uygun derinlikten emin olduktan sonra teknede bulunan ekibe gerekli görevlendirmeleri önceden yapmak işinizi kolaylaştıracaktır. Demiriniz tuttuktan sonra bir kişinin karaya yüzerek ya da bot ile giderek sağlam bir ağaca ya da kayaya rüzgar üstü koltuk halatını bağlaması diğer bir kişinin de tekneden boşunu alması gerekir. Demir zinciri gerildikten sonra aynı işlem rüzgar altı koltuk halatı için yapılır.
Nerede hangi bağlanma çeşidini kullanacak olursanız olun tüm bu anlatılanların doğru bir şekilde yapılma şansı tamamen pratik egzersize dayalıdır.
Hedef Yelken, "Kaptansız Tekne Kiralamak İstiyorum Kıyı Kaptanlığı" ve "Kaptansız Tekne Kiralamak İstiyorum Açık Deniz Kaptanlığı" eğitimlerinde “bağlanma” konusuyla ilgili tüm ayrıntıları size öğretiyor ve pratik etmenizi sağlıyor. İster tekne kiralayın isterseniz kendi teknenizin kaptanı olun mutlaka bilmeniz gereken bu manevraları hem dümen de hem de ekip olarak eğitimlerimizde defalarca tekrar ederek hazırlıklı olabilirsiniz. Denizcilik ve yelkencilik pratiğe ve tekrara dayalıdır. Bir çok kez tekrar etmek ekibi ve tekneyi manevralar esnasında güvenli bir şekilde yönetmenizi sağlayacaktır.