Dümen palaları oldukça basit mekanizmalar olsada teknede en çok çalışan araçlardan da bir tanesidir. Ufak bir dönüş hareketi ile teknenin gideceği yönü belirleyen bir parçadır. Birkaç farklı tip dümen palası mevcuttur.
Aynalığa asılı dümen palaları en basit ve genellikle en sağlam olan türdür. İğnecik adı verilen saplamalar yardımıyla aynalığa asılı şekilde dururlar.
Bir diğer pala çeşidi “dümen topuğu (skeg)" denen gövde uzantısına oturan palalardır. Topuklar tam boy olabilecekleri gibi, kısmi de olabilirler. Hem aynalığa asılı, hem de tamamen suyun içinde olabilen palalar dümen topuklarına asılabilir yada oturtulabilir. En sağlam pala türü olarak kabul edilir. Yalnız bazı dümen topukları çok zayıf ve esnek olduklarından, palaya fazla destek olamazlar, yapısal katkıları yalnızca görünüştedir. Pupa ve geniş apaz seyirlerinde tekneyi daha oturaklı kılan bir pala çeşididir.
Askı palalar ise gövdenin altında tamamen suyun içerisinde yer alırlar. Hidrodinamik olarak çok verimli olsalarda yapısal olarak en zayıf pala türüdür.
Dümen palaları istiridye kabuğu gibi birbirine yapışık iki parçadan yapıştırılmıştır. Kalıplardan çıkarılan parçalar aralarına doldurulan dolgu malzemeleri ile doldurularak bir araya getirilir. Palanın içine giren mil paslanmaz çelik yada aliminyum olabilir.
Palanızı bir yere çarpmadığınız takdirde çok büyük bir bakım gerekmemektedir. Fakat, kırılmasa dahi kesinlikle kontrol edilmeli ve takibi iyi yapılmalıdır. Küçük çatlaklar ansızın palanızın kırılmasına yol açabilir.