0

Acil Durumlar : Direk Kırılması

Güvenlik

Her şeyden önce tekne sahibi olarak teknenizin arma bakımlarını düzenli olarak yaptırmak sizi bu tarz tehlikeli durumların yaşanmasından büyük oranda kurtaracaktır.Teknenizin direğini tutan çelik tellerin,bu tellerin direk ve güverte bağlantılarını sağlayan pimlerin,kopilyaların düzenli olarak kontrol edilmesi ve değiştirilmesi önemlidir.

Direk ayarınızın yanlış olması da sert ve dalgalı bir havada hatalı şekilde esnemesine sebep olarak kırılmasını sağlayabilir.Özellikle tekneniz ile amatör olarak bile olsa yarışıyorsanız, arma ayar ve kontrolleri bir gezi teknesine göre çok daha büyük önem taşır ve sıklıkla kontrol edilmelidir.Yarış teknelerinin armaları gezi teknelerine oranla çok daha fazla zorlanır ve esnemeye maruz kalır.

Direk kırılması , denize adam düşmesi gibi önceden pratiğini yapabileceğiniz  bir acil durum olayı değildir.Ancak teorik olarak sizin ve ekibinizin ne yapacağını bilmesi ve teknenizde yeterli donanımın eksiksiz bulunması , olayı hızlı ve başka bir tehlike yaşamadan atlatmanızı sağlayacaktır.

Teknenizde mutlaka iyi ve donanımlı bir alet çantası bulundurmalısınız.Direk kırılmasında en çok ihtiyacınız olacak alet manuel ya da şarjlı bir tel kesicidir.Mümkünse ikisini de bulundurmanızda fayda vardır.Önceden kullanmayı pratik etmiş olmak önemlidir.Armanız tel çubuk ise manuel kesicilerin bir işe yaramayacağını ve şarjlının hayat kurtaracağını unutmayın.Bunun dışında direğin kırılan parçalarını ve halatları temizleyebilmek için keskin bir bıçak,pense,kurbağcık gibi aletlere ihtiyacınız olacaktır

Direk kırılmasındaki en önemli tehlike denizdeki direğin tekne gövdesine delik açmasıdır. Bu yüzden direk bir an önce sudan çıkartılmalıdır. Direk sudan çıkartılamazsa direğin tekne üzerinde kalan kısmı da denize atılmalı ve direk ile tekne bağlantısı koparılmalıdır. Bu gibi durumlarda direğin bağlantı parçalarını kesmek bir çözüm olabilir. Bir diğer çözüm ise direk donatılırken kilit yerlere pimler konularak acil durumlarda kopilyaların açılarak donanımın çıkarılmasıdır.

Eğer armada bir bölge zarar gördüyse o bölgedeki yükü bir an önce azaltmak gerekir. Örneğin sancak çarmık teli koptuysa hemen iskele kontraya geçerek sancak teli rüzgar altında bırakıp üzerindeki yükü azaltmalısınız. Eğer baş ıstralyanızda bir problem varsa hemen pupa seyrine geçerek baş ıstralya yükünü azaltın ve bir mandarı çelik tel gibi kullanarak baş ıstralyanızı hemen yedekleyin.

Hedef Yelken , "kendi teknemin kaptanı olmak istiyorum" eğitimlerinde "direk kırılması" konusuyla ilgili tüm ayrıntıları size öğretiyor ve pratik etmenizi sağlıyor.Katılacağınız teknik eğitimde bir tam gün boyunca tekne arması ve acil durum prosedürleriyle ilgili tüm ayrıntıları öğreniyorsunuz.Özellikle tekne sahibi olmayı düşünüyorsanız mutlaka bilmeniz gereken bu acil durum olayınına karşı hazırlıklı olabilirsiniz.Unutmayın,bir numaralı kural direğinizin kırılmaması için  gerekli önlemleri almayı bilmektir.